Mindfulness… Kun jij uitleggen wat het is?

Als ik je vraag wat mindfulness is… weet jij het dan?mindfulness-1

Ik heb het een aantal mensen gevraagd en ik kreeg de meest uiteenlopende antwoorden. Zoals “Ik zou het niet weten, volgens mij iets zweverigs, dat is toch nu een hype?” of “Iets met hier en nu?” of, na een diepe lange zucht, “In het hier en nu leven, luisteren naar je lichaam en de tijd nemen voor dingen”. Wow, die laatste persoon had beeld en geluid bij de term mindfulness.

Tja, en laat ik eerlijk zijn. Ik vind het ook lastig om in B1-taal uit te leggen wat mindfulness precies is. Vandaar een poging om in Jip en Janneke woorden vorm te geven aan de voor velen niet zo grijpbare term “mindfulness”.

Wat is mindfulness?

Op mijn site www.leerbalansleven.nl omschrijf ik mindfulness als “een vorm van meditatie waarbij je de aandacht richt op wat zich van moment tot moment in je lichaam en geest aandient”. Mindfulness is evenwel meer dan alleen ‘aanwezig zijn in het moment’. Het is een manier van leven waarin je accepteert wat er is en waarin je kunt zijn wie je bent. Het gaat om een balans in je leven te vinden waarbij je focust op het aanpakken van uitdagingen en je tevens aandacht geeft aan momenten voor jezelf. Het gaat om:

 1. Bewustzijn: je oefent het stilzetten van je automatische onbewuste gedachten en gedragingen.
 2. Concentratie: je richt je op je lichaam en geest en neemt een houding aan van acceptatie in plaats van verzet.
 3. Aandacht: je bent 100% gefocust op waar je mee bezig bent.
 4. Nu: je kunt het huidige moment echt beleven.

Wat zijn de onderliggende principes van mindfulness?

De grondlegger van de mindfulnesstraining, Jon Kabat-Zinn, noemt de volgende pijlers die belangrijk zijn in het trainen van je bewustzijn:

 • niet-oordelen
 • geduld
 • eindeloos opnieuw beginnen
 • vertrouwen
 • niet-streven
 • acceptatie
 • loslaten

mindfulness-3Wat doe je als je mindfulness ‘beoefent’?

Mindfulness kun je op elk moment toepassen. Als je een lastig gesprek hebt, als je een mooi moment ervaart, als het je even te veel wordt. Mindfulness is het moment bewust ervaren en de juiste keuze maken hoe je met de situatie wilt omgaan. Je mediteert onder andere om de signalen in je lichaam te leren kennen en herkennen. Je gebruikt je adem om bewust je aandacht te richten en minder bezig te zijn met gedachten die als een rivier door je hoofd stromen. Je gebruikt je zintuigen veel bewuster waardoor je ervaringen intenser zijn.

Wat levert mindfulness op?

Mindfulness is een goede manier om met stress om te gaan. Stress wordt veroorzaakt door allerlei lastige ongewenste situaties of andere gebeurtenissen en onze, vaak automatische, reactie hierop. Mindfulness is een bijzondere manier van omgaan met alles wat op je pad komt. Het is niet iets zweverigs maar juist iets elementairs dat je kan helpen in de hectiek van de huidige maatschappij. Maar daar moet je wel iets voor doen. Niemand heeft ooit leren voetballen door een boek erover te lezen of door naar wedstrijden te gaan. Dat geldt ook voor mindfulness. Je leert het beste door zelf te doen, door te oefenen en door eigen ervaring. Ben jij nieuwsgierig naar mindfulness? Ik beloof je dat mindfulness een bijzondere ervaring is die ik niet had willen missen en die mijn leven een stuk rijker en relaxter heeft gemaakt!

N-Mrii

IMG_8590 - kopie (1)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: