maandag, september 25, 2023
Doelgericht aan de slagVitaal en gezond levenWerkdruk en stress

Hét recept om supergestresst te raken van “moeten kiezen”!

Moet je ergens een besluit over nemen? Valt er iets te kiezen? Heb je een dilemma dat opgelost moet worden? Kies je voor blijven of weggaan? Met je baan… je partner… of welke studie je moet doen? Kiezen is soms zo lastig… Zelfs wat je moet eten of welke kleding je aan moet trekken kan dagelijks kopzorgen geven.

Laten we eens kijken hoe we jouw keuzestress nog een tikje erger kunnen maken. Daarom hierbij hét recept om het maken van een keuze nog moeilijker te maken. Want, hoe kun je ervoor zorgen dat je stress maximaal wordt bij het maken van keuzes?

Als eerste een mini-recept

Ontken dat je een probleem hebt! Dan hoef je ook niet te kiezen. Steek je kop in het zand, je vingers in je oren, schreeuw het uit maar blijf het probleem hoe dan ook negeren. HET IS ER NIET! Ga snoepen, ga drinken, vreet jezelf vol, leid jezelf af op alle mogelijke manieren maar besluit niets!

Uiteindelijk is er vast wel iemand anders die het besluit voor je neemt. En als het besluit je dan niet bevalt, kun je vervolgens fijn verder verdrinken in je slachtofferrol!

En als dit mini-recept niet werkt, dan dragen de volgende ingrediënten vast bij om supergestresst te raken

 1. Maak elke keuze enorm groot. Zo groot dat het een wereldprobleem wordt. Zeg tegen jezelf dat het verschrikkelijk is dat uitgerekend JIJ hierover een besluit moet nemen. Voel de enorme verantwoordelijkheid op je schouders. Ga eronder gebukt. Bedenk dat je leven nooit meer hetzelfde wordt. Dat alles nu voorbij is.
 2. Geef de schuld van jouw dilemma aan iemand anders. Zeg tegen jezelf ‘Ik ben een slachtoffer van de situatie en het NIET EERLIJK is dat IKZELF in actie moet komen over een dilemma dat door iemand anders is veroorzaakt!’. Herhaal de hele dag in gedachten hoe oneerlijk het dilemma is waarover jij moet kiezen.
 3. Kijk niet naar de gevolgen van een besluit. Zeg tegen jezelf dat er geen positieve effecten zijn op langere termijn. Houd jezelf voor de gek met allerlei waanbeelden en dramatiseer de gevolgen.
 4. Denk elke seconde van je tijd aan jouw dilemma. Zorg dat je gedachten volledig in beslag worden genomen met de keuze die je moet maken. Haal in je hoofd alles en iedereen erbij.
 5. Praat over je potentiele keuze met iedereen die je tegenkomt, op het werk, thuis, met vrienden etc. Zorg dat je steeds hetzelfde verhaal blijft vertellen. Vraag aan iedereen advies. Schreeuw om hulp. Roep het van de daken. Doe vervolgens helemaal niets met de adviezen. Klamp je vast aan je machteloosheid en het feit dat de wereld je niet begrijpt.
 6. Maak van jouw dilemma een rationeel probleem. Stel een lijst op van plussen en minnen en maak de plussen zo klein mogelijk en de minnen zo groot mogelijk. Ga vervolgens twijfelen bij elke rationele uitkomst. Laat je gevoel de rationele keuze in de war schoppen.
 7. Zorg dat je negatief denkt over je keuze. Zeg tegen jezelf dat elke keuze een slechte keuze is en dat wat je ook kiest, er nog meer problemen van komen. Weet dat je door negativiteit nog minder mogelijkheden gaat zien.
 8. Zorg dat je niet meer kunt slapen van je gepieker over je dilemma. Zorg dat je door en door moe wordt, je je niet meer kunt concentreren en slecht gaat functioneren. Hanteer jouw lichamelijke en geestelijke gesteldheid als een perfect excuus om niet te hoeven kiezen.
 9. Denk alleen maar aan vandaag. Denk aan de pijn en ellende die jouw keuze je vandaag en morgen zouden bezorgen. Zeg tegen jezelf dat je dat absoluut niet aankunt.
 10. Als je dan uiteindelijk kiest, kies dan iets wat anderen belangrijk vinden. Kies een oplossing die je status en aanzien geeft. Maak vooral geen keuze met je hart. Maak een keuze met je hoofd. En zeg tegen jezelf “Nu tel ik mee! Ik kies wat anderen belangrijk vinden! Nu waarderen anderen mij echt!” ongeacht wat je zelf belangrijk vindt.
 11. En als je gekozen hebt, doe je alles doen om je gemaakte keuze onderuit te halen. Zoek naar producten die beter of goedkoper zijn. Zoek naar een baan, partner, studie of situaties die altijd beter zijn dan je gemaakte keuze. En draai je gemaakte keuze hoe dan ook terug. Begin dan weer met stap 1 van dit recept.

Succes met kiezen!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: