Genomineerd voor de ‘Henriette Hustinx prijs’ 2021!

Terwijl ik begin aan de korte klim op brede betonnen trap ervaar ik spanning in mijn lichaam. We lopen naar binnen en melden ons aan. Ik zie al een bordje met haar naam hangen. We hebben ons vooraf moeten registeren en worden als bezoekers afgevinkt. Na een aantal instructies mogen we eindelijk doorlopen. Natuurlijk volgen we de allereerste aanwijzing. Vanuit de brede hal betreden we een grote donkere ruimte. Er hangen in de hoek drie lange witte doeken naast elkaar die over de zwarte vloer doorlopen. Op de uitlopers staan reusachtige vazen die ik vaag herken van onze overvolle garage. Drie beelden verschijnen ongelijk op de doeken. Ik krijg meteen een brok in mijn keel.

Het vormt een onderdeel van de eindexpositie ‘888’ van onze dochter van haar afstuderen aan de Kunstacademie in Maastricht. We gaan zitten op de bank en nemen de tijd om de elf minuten durende film te bekijken. Wow… Vol bewondering bekijk ik de verschillende fragmenten. Ik weet soms niet waar ik moet kijken. Want simultaan lopen er drie verschillende beelden vanuit andere hoeken opgenomen. Mijn dochter danst er in een oud verlaten klooster in Valkenburg tussen haar werk dat in de lugubere ruimtes is neergezet en opgehangen. Haar dans wordt performance art genoemd. Het ziet er mystiek en tegelijk rustgevend uit. Eén van de beelden toont een fascinerend detail. Een ander beeld toont haar van voren en op het derde beeld zien we haar rug en loopt ze van ons weg. Ik kijk naar de beamer en zie dat er maar één staat. Daar snap ik niets van. Er moeten er toch minstens drie staan. ‘Hoe heeft ze dit gemonteerd?’ vraag ik me met groeiend ontzag af.

In herken mijzelf in jou

maar je voelt zo ver weg.

Je bent ongrijpbaar

voor onze realiteit.

Ik voel je van binnen

ik raak je aan, en je gaat door mij heen.

We verbinden ons in beweging.

Ik versta jou en jij verstaat mij.

We zijn oneindig.

Amanda van der Lugt

Het is dus niet alleen performance art maar ook video performance art. Na ruim een kwartier betreden we haar volgende ruimte. Daar heeft ze een installatie van haar werk gemaakt waar we letterlijk doorheen lopen. De doeken uit het klooster in de film hangen hier aan het plafond en nog meer imposante vazen op de vloer maken het af. Het is in één woord schitterend. Op het moment dat we binnenkomen en haar zien, schiet ik echt vol. Zo trots ben ik op haar. Onze dochter staat te praten met twee mensen die haar uitdrukkelijk complimenteren voor haar werk. Op het moment dat ze ons in het vizier krijgt, heeft ze meteen door dat ik geëmotioneerd ben. Ze komt op me af en omhelst me. We staan samen met tranen in onze ogen. Wat een geweldig werk heeft ze geleverd. Ze is daarbij genomineerd voor de ‘Henriette Hustinx prijs’ 2021. Supergaaf! Vijf dagen duurt de expositie en vijf dagen lang vertelt ze met enthousiasme alle bezoekers over haar eindwerk.

‘Wanneer je mijn video-installatie bekijkt, zie je lange doeken door de ruimte naar je toe komen. Op deze drie doeken zijn drie verschillende beelden te zien die ieder een detail van mijn performance weergeven. In de video-performance neem ik de toeschouwer mee in een oud klooster waar ik mijn doeken heb opgehangen en vazen heb neergezet. Op de doeken zie je een mensfiguur waar wij ons in herkennen.

Het figuur is ongrijpbaar en lijkt op een ziel die in mij leeft of om ons heen. In de video wil ik in verbinding komen met deze figuren door intuïtieve bewegingen. Ook zie je dat ik met vazen rond loop. Vazen die als heilig voorwerp worden rondgedragen dat symbool staat voor onze ziel. Het doorgaan van ons leven op aarde of daarbuiten, tot in de eeuwigheid. In het tweede lokaal kun je de doeken en vazen in het levende lijve ervaren en bekijken. Wanneer je door de ‘poort’ loopt ben je in mijn installatie waar je om de doeken heen kunt lopen en deze kunt bekijken.’

Ze wordt geïnterviewd, gefilmd en verkoopt ook enkele van haar stukken. In oktober hoort ze of ze de prijs, waarvoor ze is genomineerd, heeft gewonnen. Een deel van haar graduation work ‘888’ en het proces van haar eindwerk is ook te zien op haar site. Kijk ook eens naar haar andere werk!

Ik ben echt een hele trotse moeder. In gedachten trek ik een lange neus naar juffrouw L. van haar basisschool in Geldrop. Die met die fixed mindset die absoluut niet in de talenten van onze dochter geloofde. Over het effect daarvan op onze meid heb ik geschreven in mijn blog ‘Ik geloof in jou! Jij ook?‘. Ze sluit nu, tien jaar later, haar studie aan de Kunstacademie ‘Cum Laude’ af als docent Beeldende kunst. En weer schiet ik vol…

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90 | Site: www.minderstressophetwerk.nl

Online live incompany trainingen voor teams! Nieuwe trajecten van zes sessies van 1,5 tot 2 uur!

Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’‘Flow op je werk!’‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.

Kijk op N-Mrii Online Academy voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: