zaterdag, juni 22, 2024
Positief denken en waarderenStressverhogende denkpatronenWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

Een kerstengel met een boodschap!

Mijn gesprekspartner zit rustig op me te wachten. Enthousiast begroeten we elkaar terwijl ik een latte bestel. Zij heeft een groot glas verse muntthee. Net iets te gezond voor mij. We hebben afgesproken om bij te praten en het jaar af te sluiten met een gezellige lunch. Terwijl ik ga zitten tovert ze een plat cadeautje tevoorschijn. ‘Voordat ik het vergeet… Dit is op persoonlijke titel! Ik kwam het tegen en vond het zo toepasselijk’ geeft ze aan. Ik maak het pakje verrast open en haal er een stalen engel uit. Wow… Even word ik stil. ‘Tja’ zegt ze ‘Dit symboliseert wat jij voor mij het afgelopen jaar hebt betekend! Een engel… Je hebt me zo goed geholpen!’. Weer weet ik even niet wat ik moet zeggen.

Omgaan met complimenten is een vak apart! Voorheen was ik er niet zo goed in en het blijft een ‘dingetje’. Ik ging veel beter op kritiek. Altijd op zoek naar dingen die niet goed gingen. Ook als een groep tevreden was, kon ik mezelf achteraf naar beneden halen. ‘Zie je wel… Ze vonden het niets’ klonk dan het kritische stemmetje in mijn hoofd. Hoezo zelfkastijding!? Zo wees ik mezelf al af voordat een ander dat überhaupt kon doen. Fantastisch mechanisme, toch?  

Het effect was dat ik nog harder ging werken. Vanuit een negatieve energie. Hierin doorschietend ging dat natuurlijk ten koste van mezelf… Toch niet zo’n fijn mechanisme. Ik was daar uiteindelijk helemaal klaar mee.

Een paar weken geleden had ik een factuur uitgestuurd en een paar uur afgetrokken vanwege een kortdurende afwezigheid. Nog geen minuut later had ik een mail terug. De directeur bedankte me voor de factuur maar vond het onzin dat ik die uren eraf haalde. Ik had veel meer uren besteed dan afgesproken en de organisatie erg geholpen met de voorbereiding van een vervolgsessie. Ze maakten graag gebruik van mijn kennis en ervaring. Of ik de factuur per omgaande wilde aanpassen. Ook dat compliment kwam binnen.

Ook die mooie kerstbos aan het einde van een programma deed me goed. ‘Bedankt dat je ons zo hebt laten groeien tijdens het leiderschapsprogramma’. Het eerste dat ik dan denk is ‘Nee hoor, dat hebben jullie helemaal zelf gedaan! Ik heb alleen de tools aangereikt’. Ze hebben er zelf voor gekozen om er mee aan de slag te gaan. Gaaf!

Dit jaar laat ik de complimentjes binnen komen. Dat lieve kaartje, die zak met wafeltjes, dat mooie boek. Ik laat ze toe en geniet ervan. Een tevreden opdrachtgever of een coachee die mijn diensten waardeert. Waardering is zo’n krachtige tool om mensen ‘beter’ te maken. Het zorgt ervoor dat ik met nog meer toewijding aan de slag ga voor deze opdrachtgevers. Vanuit een positieve energie. Een veel fijner mechanisme.

Na een heerlijke lunch waarin we uitgebreid bijgekletst hebben én ze me ook nog vraagt een teamcoachvoorstel uit te werken, nemen we afscheid. Ik geef mijn gesprekspartner een fles prosecco mee. Als dank voor haar vertrouwen in mij. Dankbaar rij ik naar huis. Nagenietend van een druk maar mooi jaar. Ik ga de Kerstdagen met een fijn gevoel tegemoet.

Ik wens je fijne feestdagen en een mooi 2023!

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!