Stress door lange benen! Waarom ik een hekel aan shoppen heb…

Waarom ik zo’n hekel aan winkelen heb!

Dat is ontstaan toen ik mijn huidige lengte bereikte rond mijn 12e levensjaar! En niet zomaar een hekel, nee een bloedhekel….! Waarom? Omdat ik te lang ben voor de kleding die in de winkels hangt. Als ik de rekken bekijk zie ik in één oogopslag dat het te kort is. En niet zomaar te kort, gewoon ‘hoog water’-te kort! En niet alleen mijn benen, ook mijn armen. Ik loop voor joker als ik aantrek wat ieder normaal mens kan kopen (ja, ik weet het, dat is een aanname want er zijn vast heel veel mensen die gewoon niet kunnen slagen met kleding in de winkels omdat de kleding te kort, te lang, te klein of te groot is….). Het gaat niet alleen om broeken, nee, ook rokjes, jurkjes, jasjes, blouses, alles is gewoon stelselmatig te kort! En niet een paar centimeter, nee ik mis gewoon minimaal 10 centimeter onderaan mijn benen en armen…

Ben ik dan zo lang?

Oké, even wat info over mijn lengte. Ik ben 1.81 meter. Niet zo heel lang dus. Volgens de Klub Lange Mensen ben ik een onderdeurtje… Je kunt als vrouw lid worden vanaf 1.80 meter. Twee zaken maken mijn armen en benen lang. Enerzijds heb ik lange ouders. Mijn beide ouders zijn lang voor hun leeftijd (ze zijn beiden over de 70). Mijn vader mat in de jaren voordat zijn ruggengraat begon te krimpen 2 meter, mijn moeder 1,76. Mijn broer is ook 2 meter en ik zou volgens de berekeningen ook over de 1.90 meter lang worden… maar daar hebben de groeiremmende hormonen een stokje voor gestoken. Dat terzijde. Anderzijds hebben mijn beide ouders ook nog eens langere armen en benen dan de gemiddelde mens. Daar heb ik dus ook iets van mee gekregen toen ik werd gemaakt.

Wanneer ben je lang in Nederland?

Volgens een onderzoek naar “Grote lengte” van het Amelia kinderziekenhuis Radboud UMC bedraagt de gemiddelde lengte van mannen 184 cm en voor vrouwen 170,6. Hiermee heeft Nederland de langste bevolking ter wereld. Als we de statistieken erbij nemen, bevindt 95% van de gemiddelde mannelijke bevolking in Nederland zich tussen de 170 cm en 198 cm. Bij de dames heeft 95% een lengte tussen de 158 cm en 184 cm. Volgens het onderzoek ben je pas groot als je hierboven zit. Jippie, ik ben dus niet groot!

En toch past ‘normale’ kleding mij niet!

Dat ik dus niet groot ben, daar heeft de kledingindustrie geen boodschap aan. Het is niet leuk om een jurkje aan te hebben dat normaal net boven de knie valt en bij mij er dus ver boven (nee heren, ik ben geen 18 meer!). Het is niet leuk om altijd maar weer je mouwen op te moeten stropen om te verbloemen dat het jasje te kort is. Het is niet leuk om altijd laarzen te dragen om te verbergen dat je een te korte broek aan hebt. En ik vertik het om bij de herenafdeling mijn inkopen te gaan doen!

En weet je waar ik helemaal moedeloos van wordt. Van die mensen die zeggen dat het zo mooi is om lang te zijn… zucht. Of van die mensen die aanbieden met je mee te gaan winkelen en dat het hen wél lukt om kleding voor mij te vinden die én leuk staat én lang genoeg is….jeuk!!! Betweters… (Oké, dat is niet aardig. Ik ben eeuwig dankbaar voor al die goedbedoelde adviezen van mensen die er geen last van hebben).

Hoe lang is ‘normale’ kleding voor de vrouw dan?

Normale lengtematen van damesbroeken zijn 30 inch (tegenwoordig komt 32 inch al vaker als standaard voor). 1 inch is 2,54 centimer dus dat betekent dat de binnenbeenlengte van de damesbroeken 76,2 centimeter is. Dat klopt met de maattabellen die je op internet tegenkomt. 30 inch is voor mij way to short, zelfs met 34 inch loop ik met hoog water. Mijn broeken moeten 36 inch lang zijn, dus geen 76 centimeter maar 91!

Nu ken ik een zeer beperkt aantal winkels die langere kleding verkopen. Denk dan niet dat de hele zaak vol hangt, maar een hoekje met een paar broeken en blouses. En door alle faillissementen worden dat er steeds minder. Spijkerbroeken gaan nog wel maar nette broeken wordt echt heel lastig. Ik nam al genoegen met Esprit-broeken van 34″ (36″ was niet in de winkel verkrijgbaar, wel op internet). Er zijn een aantal online speciaalzaken… maar ik wil de stof voelen en passen… de kleur zien… niet vanaf een plaatje kopen.

Waarom is er voor de heren wel een lengtemaatcollectie?

Wat ik niet snap is dat er voor de heren wel een uitgebreide collectie is met lengtematen. De ‘spreiding’ van de gemiddelde lengte bij de heren is 28 centimeter (uitgaande van de 95% die ik hierboven uit het onderzoek heb genoemd). Bij de vrouwen is dat 26 centimeter. Nauwelijks een verschil dus. Daar komt nog bij dat iets meer dan de helft van de bevolking vrouwelijk is. En toch wordt er voor de dames nauwelijks onderscheid gemaakt en voor de heren wel. De grote vraag is dus “Waarom wordt voor heren wel in verschillende lengtematen geproduceerd en voor dames niet?” Helaas, de langere vrouw is commercieel gezien geen interessant segment voor de kledingindustrie!

Blij met een spelt in een hooiberg

Als ik een keer ga shoppen en ik kleding vind die echt lang genoeg is, ben ik zo blij als een kind. En dat was ik vandaag! Want gisteren zag ik een reclame op Facebook van Miss Etam “de mooiste jeans in lengtemaat 28″ tot en met 38”. Wow, vroeger kon je daar hele nette broeken kopen die echt lang genoeg waren. En chique jasjes en blouses. No problem… Maar das war einmal… Er ontstond een discussie op Facebook van korte en lange mensen die vroegen wanneer de nette broeken weer in de collectie kwamen. Wij blij met het bericht dat eind september meer lengtematen in de collectie én in de winkels komen. Ik blij dat ik vandaag toch maar weer wat broeken live kon passen en meteen aangeschaft heb. Yes!

Bij de pakken neerzitten of gewoon creatief zijn?

De kledingstress, zorgt er overigens niet voor dat ik bij de pakken ga neerzitten. Als ik ga shoppen, blijf ik wat langer hangen in winkels die mij wel als klant willen. En dat zijn dus niet de kledingwinkels. Ik heb geaccepteerd dat ik niet tot de doelgroep van de commerciële kledingindustrie behoor. Welke oplossingen er dan voor mij zijn?

 • Nieuwe trend zetten door gewoon te korte kleding te dragen!
 • Genoegen nemen met minder kleding (waarom zou je veel kleding kopen als het toch niet past?)
 • Zelf kleding gaan maken (sorry, geen tijd voor… en 2 linkerhanden in tegenstelling tot mijn moeder die alles zelf maakt!)
 • Kleding laten verlengen (ik ben gewend bij een leuke broek meteen de zoom even te onderzoeken of deze hoop biedt)
 • Heren kleding kopen (zoals ik al zei, dat vertik ik!)
 • Online gaan kopen (tja, ik koop bakken met boeken online maar kleding, nee, dat wil ik voelen, passen, kleur, stof, dikte, structuur etc.)
 • Zelf de kledingindustrie in gaan (dat heb ik overwogen maar ‘stress’ is meer mijn passie)
 • Genoegen nemen met te korte kleding en hier creatief mee omgaan (ja, easy, genoeg ervaring mee)
 • Lange mensen vragen waar zij hun kleding kopen

Kortom, als je een beetje creatief bent, overleef je als lange vrouw de kledingstress ook wel weer! En dat is nog maar één van de dingen waar je als ‘lang mens’ tegenaan loopt… 😉

N-Mrii

IMG_8590 - kopie (1)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

2 gedachten over “Stress door lange benen! Waarom ik een hekel aan shoppen heb…

 • 15 september 2016 om 20:15
  Permalink

  AnneMarie, je hebt me zo te pakken met je blog dat ik iedere week al met belangstelling uitkijk naar je blog! Wat goed geschreven en wat een herkenbaarheid (en dan heb ik het nog niet eens over de lengte…). Chapeau!! Je mag ontzettend trots zijn op jezelf dat je mensen zo weet te inspireren!

  Beantwoorden
  • 15 september 2016 om 22:16
   Permalink

   Dank je wel Sigrid! Ik vind het ook leuk om te doen en krijg er energie van…

   Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: