Raar jaar…

Terwijl ik naar huis rij, luister ik naar Radio 1. De journalist interviewt mensen op straat en vraagt hen wat ze van 2020 vinden. De meeste antwoorden luiden; ‘Het was een raar jaar!’. ‘Ik vond het een raar jaar’. ‘Raar jaar’. ‘ Raar!’. Ik moet ontzettend lachen. Want ik vind ‘raar’ zo’n raar woord. Zeg het maar eens 100 keer achter elkaar.

Ik ben het overigens eens met de algemene opinie. Het was (en is nog steeds) een HEEL RAAR JAAR! Wie mij eind december 2019 had gezegd dat we een paar maanden later in lockdown zouden gaan, had ik ‘raar’ aangekeken. Ik wist niet eens wat een lockdown was, laat staan dat ik de impact daarvan zou hebben kunnen bevatten. Ik had de voorspeller waarschijnlijk keihard uitgelachen en vervolgens voor gek verklaard. Hoe arrogant kan ik zijn… Nu blijkt dat wetenschappers al langer aan het waarschuwen zijn voor de gevaren van een virus dat de hele wereld in zijn greep zal houden. Die lui zijn nog niet zo raar. Wat zou er gebeurd zijn als we beter naar hen hadden geluisterd? Waarschijnlijk niets. Want wat nu geen pijn doet, is niet relevant voor onze soort. Zeker niet als het geld kost. Ben benieuwd of we daar iets van zullen leren. Hoe zou de wereld er nu hebben uitgezien als we er wel rekening mee hadden gehouden?

Maar ja, als ik rond 2060 met een krasse oude stem aan toekomstige kleinkinderen vertel dat we in de supermarkt aan het hamsteren waren en dat het wc-papier niet aan te slepen was vanwege een of ander besmettelijk virus, ben ik benieuwd of zij hun oma niet raar vinden. Omdat dan alles weer bij het oude is… Of juist omdat het dan heel normaal is om met virusbescherming rond te lopen en ze zich niet kunnen voorstellen hoe ouderwets en onbezonnen wij geleefd hebben in de 20-er jaren.

2020 was dus een raar jaar. En zo rollen we het ene rare jaar uit, het volgende rare jaar in. We zijn hier nog niet vanaf. Toch heeft dit jaar ook veel gebracht. De creativiteit van mensen blijkt grenzeloos. Daarbij zijn we een heel veerkrachtige soort. Wij passen ons aan en gaan gewoon weer door. Ik heb er door Corona een ‘collega’ bij gekregen. Mijn man werkt al sinds half maart thuis waardoor we, niet alleen ’s morgens en ’s avonds, ook tussen de middag een uur kunnen wandelen met de honden. Dat is gezellig. Onze ‘Indians’ vinden het geen enkel probleem dat de baasjes zoveel thuis zijn. De scheidslijn tussen werk en privé is echter heel dun geworden. Ik heb nog nooit zoveel uren achter mijn pc gezeten tijdens de vele online trainingen en coachgesprekken. Daarbij ben ik positief verrast door de verbinding die je online met mensen kunt maken. Anderzijds zorgt online ook voor een soort ‘uitholling’. Online lijkt alles meer gericht op effectiviteit en efficiency. Minder tijd om even gezellig te ouwehoeren. Hoewel de boog niet altijd gespannen kan zijn, blijf ik online maar doorgaan. Zelfs reistijd wordt ingewisseld voor schermtijd waardoor werkdagen steeds langer worden. Daar zie ik een gevaar in. Hoe zou ik ervoor kunnen zorgen dat ik effectieve werkdagen maak én op tijd afschakel zodat mijn privéleven leuk blijft in deze rare tijd? Dat wordt mijn uitdaging voor 2021!

Ik wens iedereen goede ‘feestdagen’ en een gezond, virusloos en vooral minder raar 2021!

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: