Als passie en eisen niet op één lijn liggen…
De dancebeats van ‘Levels’ dringen mijn oren binnen. Ik sta vooraan bij het podium en ik voel alle cellen in mijn lichaam trillen op de maat van de muziek. Ik kan niet anders dan meespringen op het ritme. Net als de rest van de menigte. Avicii geeft een geweldig optreden op Pinkpop in 2015. En ik mag daar getuige van zijn…
Een dag later wordt het optreden van Avicii in de media met de grond gelijk gemaakt. De show was te routineus, te harteloos, te nietszeggend. Het was kennelijk een moetje voor de toen 25-jarige Zweed, die rond kijkt of de zakken geld klaar staan.
Deze week denk ik terug aan dit optreden wanneer Avicii een nummer 1 hit scoort met ‘SOS’. Postuum… Want een jaar geleden, op 20 april 2018, wordt hij, Tim Bergling, op 28-jarige leeftijd dood aangetroffen op een landgoed in Oman. Kort na zijn overlijden schrijven zijn ouders een open brief “Onze geliefde Tim was een zoeker, een breekbare artistieke ziel die zocht naar antwoorden op existentiële vragen. Een perfectionist die reisde en werkte op een tempo dat leidde tot extreme stress. Hij kon niet langer verder. Hij wilde rust vinden. Tim was niet gemaakt voor de zakelijke machine waarin hij zich bevond. Hij was een gevoelige jongen, die van zijn fans hield maar de schijnwerpers liever meed.” (bron Wikipedia) De brief impliceert dat Tim Bergling zijn dood zelf gekozen heeft.
De aangrijpende documentaire ‘Avicii True Stories’, gemaakt tijdens de laatste jaren van zijn shows, belicht het leven van de dj achter de schermen. Tim Bergling is een gepassioneerd componist, een tweede Bach. Een muziektalent dat optredens verafschuwt. Hij is bloednerveus voor zijn shows en ervaart enorme druk. Hij kan moeilijk nee zeggen, probeert grenzen te stellen en aan te geven dat het niet meer lukt. Het tempo, de extreme eisen, het reizen in verschillende tijdzones maken hem kapot. Met jetlags en slaapgebrek tot gevolg. Er zijn altijd mensen om hem heen. Privacy ontbreekt. Hij ontwikkelt angsten die niet te bedwingen zijn met alcohol en medicijnen. Avicii is ongekend populair en het middelpunt van een lucratieve business waaraan hij steeds minder kan voldoen. Avicii en Tim Bergling zijn onmogelijk te verenigen in één persoon. De kunstenaar, die in muziek zijn passie had gevonden, werd doodongelukkig van optreden.
Zijn openheid, zijn pijn, zijn angsten en de extreme stress, in beeld gebracht, raken me. Ik vind het ongelofelijk moedig dat hij in 2016 besloot te stoppen met optreden om zich toe te leggen op componeren. Ik vraag me af hoe het afscheid hem werkelijk viel. Als falen? Kon hij zijn publiek teleurstellen? Ik besef dat de echte Tim anders was dan de Avicii die iedereen wilde dat hij was. Als passie niet overeenkomt met de verwachtingen van anderen, kan dat leiden tot hoge druk en stress. Wat moet hij zich Kl#^% hebben gevoeld bij Pinkpop…
N-Mrii
Wil je minder stress? Kijk dan op mijn site minderstressophetwerk.nl voor meer informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching. Of neem contact met me op!
Op 9 mei a.s. start de (7-weken) training Compassie- The Intensive.