Klagen is een keuze…

Vanuit mijn ooghoek zie ik dat ze in het water zakt. ‘Nee’ denk ik ‘De baan is al vol genoeg!’. Ik had me voorgenomen om vandaag 60 baantjes te borstcrawl-en. Met zeven zwemmers in een baan met verschillend tempo, gaat dat niet lukken. De één zwemt als een slak. De ander tikt steeds mijn tenen aan. Ik voel me tegelijkertijd opgejaagd en ingeperkt. Al snel begin ik me te ergeren. Mijn hoofd vult zich met een tirade aan klachten; ‘Die slakken moeten in een ander baantje gaan zwemmen’. ‘Ik moet gewoon mijn eigen tempo kunnen volgen’. ‘Ze moeten voor me opzij gaan als ik eraan kom’. ‘Ik was hier eerder!’.

Hoe gek kun je jezelf maken! Met zoiets onnozels als zwemmen… Als ik in zo’n bui ben, leidt dat niet tot een ontspannen begin van de dag. Zo’n dag kun je ook op je werk hebben. Wil je lekker veel afwerken, komt er weer een collega aan je bureau zeuren. ‘Dat ie het zelf oplost!’. Of loopt de vergadering uit omdat niemand jouw stuk, waar je zo lang op hebt zitten zwoegen, heeft gelezen. Eindeloze discussies waarbij iedereen steeds dezelfde argumenten herhaalt. ‘Dat ze de moeite nemen om zich inhoudelijk voor te bereiden in plaats van in de ruimte te zwetsen!’. Je gaat je ergeren aan collega’s en wordt met de dag chagrijniger.

Ik vind ‘klagen’ een interessante strategie om met lastige zaken om te gaan. Door te klagen leg je de oorzaak van de situatie buiten jezelf. Het ligt aan een ander. Je maakt jezelf hiermee machteloos. En iemand die machteloos is, zal zijn situatie niet beïnvloeden. Jij bent het slachtoffer en hebt het volste recht om zielig gevonden te worden. Jij hebt ‘HET GROTE GELIJK’ aan je zijde. Nu is klagen, mits je dat functioneel doet, geen probleem. Maar als je erin blijft hangen wel. Want klagen is besmettelijk en het zorgt voor negativiteit. Je zet jezelf klem. Klagen is daarmee een keuze waarmee je niets oplost.

Je kunt veel dingen op het werk inderdaad niet veranderen. Je hebt daarentegen wel invloed op hoe jij erop reageert. Laten we eens aannemen dat iets op het werk onrechtvaardig, niet leuk of ronduit stom is. Heb je invloed? Doe dan alles wat in je macht ligt om de situatie op een constructieve manier te veranderen. Heb je geen invloed? Baal ervan, accepteer de situatie of zoek een andere omgeving. Maar blijf niet hangen in een slachtofferrol.

Terug in het zwembad pas ik mijn tempo aan en besluit ik te genieten van het koele water. Ik neem wat vaker een pauze en ouwehoer wat met mijn mede-zwemmers. De week erna kies ik voor een andere baan waar ik even door kan zwemmen. Beide keren kom ik voldaan het bad uit. Heerlijk om zo de dag te starten!

N-Mrii

Noot van de schrijver

Zoals het er nu naar uitziet zal het zwembad in de Polfermolen in Valkenburg binnen 1,5 jaar sluiten. Om financiële redenen wil de gemeente Valkenburg de grond benutten voor de bouw van appartementen. Een te klein doelgroepenbadje kan er misschien nog af. Met de sluiting van het buitenbad, een paar jaar geleden, en straks ook het binnenbad, heeft het toeristische Valkenburg geen zwembad meer! Het leidt tot onvrede onder de burgers die al genoeg te verduren hebben van grote toeristentrekkers als de kerstmarkt en de Amstel Gold race. Ook hier heeft klagen geen zin. De gemeente heeft haar besluit allang genomen. Wij richten ons op de gemeente Maastricht of Gulpen. Want daar kunnen burgers gewoon blijven zwemmen! Hmmm… Accepteren gaat me nog niet zo goed af…


N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: