Uit de MOET-modus…

Er staat een man langs de vangrail met een bebloede doek tegen zijn hoofd. Hij ziet er versuft uit. Zijn auto staat achterste voren op de Duitse snelweg De gehele voorkant is verdwenen, ondanks het Duitse automerk. Stapvoets passeren we. Eerder die morgen is een bus vol met passagiers achterop een trailer met zeilboot gereden. De mast van de zeilboot heeft de bus doorboord. Pfffff…. Een ongeluk zit in een klein hoekje, schiet door mijn hoofd. Geniet van elk moment. Dat zeggen mijn man en ik tegen elkaar als we onderweg zijn naar ons vakantieadres in Achenkirch. Onze dochter krijgt er niets van mee. Met een enorme koptelefoon op haar hoofd, lijkt ze in slaap gevallen te zijn. Rond een uur of vier bereiken we ons hotel. De Indians, onze honden, zijn mee. We gaan 1,5 week wandelen in de bergen. Even uit de ‘MOET-modus’.

Vanaf de eerste dag zijn we los van werk, verplichtingen en andere kopzorgen. Hoe komt het dat we deze vakantie zo goed kunnen afschakelen? Drie kernwoorden spelen daar een grote rol in; actief, hier-en-nu en samen.

Actief

We zijn een groot deel van de dag samen actief. Buiten, in de natuur, wandelen. Dat zorgt voor een leeg hoofd. Geen gedachten meer aan werk, thuis of andere zaken. Onbewust gebruik ik mijn zintuigen meer. De frisse dennengeur, de prachtige vergezichten, de wind om mijn oren of zelfs de stilte.

Hier-en-nu

Er wordt niets gepland. Elke dag opnieuw bekijken we wat we gaan doen. Welke bergtop? Welke route? De route op kaart is vaak anders dan in het echt. De kaart geeft niet aan hoe steil een pad is, waar afgronden zijn, welke dieren er zitten of dat mijn vriendinnen (lees koeien) er rond banjeren. Je weet ook niet wat er achter elke bocht opdoemt. Zeker niet als als je in de wolken wandelt. Alles is nieuw en onbekend. Ook geeft de kaart de weersomstandigheden niet weer. Regen en mist maken het pad glad en het zicht beperkt. De beleving is des te mooier. Soms zelfs luguber. Alsof je alleen op de wereld bent. Dat maakt elke wandeling een verrassing. De voldoening na het bereiken van de top. Lunchen in een karige berghut. Een andere afdaling kiezen. Ultiem genot!

Samen

Ook het ontbijt is elke morgen een feest. Samen eten. Koffie (heel veel koffie), omeletje, broodje, vers fruit. ’s Avonds is het dubbel feest. We laten ons verwennen door meerdere gangen incluis saladebuffet en overheerlijke toetjes. Met of zonder alcohol, hebben we veel lol en standaard de slappe lach. Het gaat werkelijk nergens over. Na het diner kan het hele hotel meegenieten van ons potje ‘pesten’. We zijn behoorlijk luidruchtig als we aan het kaarten zijn.

Weer veilig thuis, begint morgen het werkritme weer. Hoewel mijn batterijen zijn opgeladen, wil ik de ‘moet-modus’ nog even ontkennen. Wetend dat over een week het vakantiegevoel naar de achtergrond is gedreven. Tot de volgende break…

N-Mrii

TIP: Kijk op de vernieuwde site! Ook nieuwe trainingsdata!

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier?

Kijk dan op mijn vernieuwde website minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: