Verrassende zwemtraining

Vlak voordat ik de auto in stap, lees ik de huisregels nog even door. ‘E-tickets’, check. ‘Gedoucht’, check. ‘Toilet’, check. ‘Badpak aan’, check. ‘Handen gewassen’, check. En dat 20 seconden lang? Geen idee… Ik heb zo mijn bedenkingen bij onze eerste keer zwemmen na maanden. We mogen slechts 50 minuten in het water en moeten ons strikt aan de regels houden van het Geusseltbad in Maastricht.

Aangekomen volgen we nog meer regels op. We nemen vijf minuten voor aanvang plaats in een aangewezen vak. Zo wordt een rij gevormd van maximaal 30 zwemmers. Dan verloopt alles in een soort van slim treintje door het gebouw, dat overigens volledig gebarricadeerd is met afzetlint en hekjes. We worden meegenomen door een badjuf in een geel hesje met een ‘1,5- meter-waarschuwing’ achterop. Eén voor één moeten we op een voorafbepaalde plek onze buitenschoenen uittrekken. Even krijg ik het gevoel dat we gevangenen zijn die met kettingen aan elkaar vast zitten. We volgen onze ‘gevangenisbewaarder’ gedwee bij onze eerste aankomst in het ‘gevang’. De rij wordt opgepikt door een ‘enthousiaste’ badmeester. Hij neemt zijn taak serieus. Zou een perfecte gevangenbewaarder zijn….

Luidkeels spreekt hij ons aan terwijl de rij zwijgend volgt. ‘Jullie komen zo bij het bad. Rond het bad staan 30 bankjes met een tussenruimte van 1,5 meter. Jullie gaan met de klok mee het bad rond en de eerste in de rij neemt het laatste bankje. Let op! Eén persoon per bankje! Daar doen jullie de bovenkleding uit en kunnen jullie een dubbele zwembaan kiezen. Zwem rechts over de blauwe streep naar boven en links over de andere blauwe streep weer terug. Er wordt niet ingehaald. Mocht er tempoverschil zijn dan lossen wij dat op. Ik wil jullie verzoeken om je aan de regels te houden. Dan verloopt alles zo soepel mogelijk. Het is voor iedereen wennen maar het is fijn dat er weer gezwommen kan worden’. Daar is iedereen het volmondig mee eens.

Een beetje onwennig laat ik me te snel in het koele water zakken. Voel me opgejaagd want ik moet wel voldoen aan het tempo van deze ‘doorzwembaan’. De eerste tien minuten houd ik het bij schoolslag met een pittig vaartje. Mijn snelheid doet niet onder voor dat van de andere drie in de baan. Dat lucht op. Dan start ik met enkele banen borstcrawl. Mijn armen en benen gaan goed. Maar ik heb letterlijk ademnood. Djie, mijn zwemconditie is foetsie!

Na 20 minuten, ben ik bekaf. Hoezo 50 minuten kort? Ik begin letterlijk de tijd af te tellen. Pas mijn tempo aan, naar beneden natuurlijk, om mijn longen wat meer lucht te gunnen. Na een half uur lijken mijn armen van lood. Mijn slagen worden slordig, halfslachtig. Naar mijn idee lijk ik meer op een spartelende hond dan een zwemmend mens. Het laatste kwartier worstel ik me door het water. Blij dat de badmeester het eindsignaal fluit. Met een lichte pijn in mijn onderrug, klim ik voldaan uit het water. Ik voel mijn hele lichaam. Heb alle spiergroepen optimaal gebruikt. En veel calorieën verbrand. Goed bezig!

We staan klaar bij ons bankje om te vertrekken. Dan begeleidt de fanatieke badgast de hele rij het bad uit. Onderwijl vraagt hij weer begrip voor de huidige situatie. Zijn bevlogenheid raakt me. Voorheen ging je het bad in en uit. Nauwelijks contact, ieder voor zich. Dicht bijeen en toch afstandelijk. Nu voel ik een connectie. Ver uiteen en toch verbonden.

Hij leidt ons naar de kleedhokjes. Oké, die was nieuw voor mij. Ik dacht dat ik met nat badpak in de kleren moest. Weer een meevaller. Maarrrrr… ik heb geen ondergoed bij me. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Het vooruitzicht van een nat badpak onder droog goed is veel minder aanlokkelijk dan een trainingspak zonder ook maar iets eronder aan. Want wie dat ziet, houdt zich niet aan de 1,5 meter regel…

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier? Kijk dan op minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: