zondag, november 24, 2024
Positief denken en waarderenVitaal en gezond levenWerkgeluk en plezier

Geluksvergroter 6 – Stel elke week één vriendelijkheidsdag in!

Ik zie de laatste tijd regelmatig berichtgeving die mij meer raakt dan voorheen. Waarom weet ik niet. Zo zag ik een paar weken geleden een documentaire op televisie over de vervuiling van vliegverkeer. Vliegen schijnt enorm vervuilend te zijn. Om een vliegtripje onschadelijk te maken, moet je kennelijk 7 maanden geen vlees eten. Want de uitstoot van koeien schijnt gelijk te staan aan één vliegtripje. Die vergelijking kwam binnen.

Vorige week onderging VVV-voetballer Lennart Thy geheel vrijwillig een stamceldonatie om het leven te redden van een leukemiepatiënt. Hij ontving hiermee een heldenstatus die de hele wereld overging. Wow, dat kwam ook binnen.

En gisteren las ik in de krant een bericht over de voedselverspilling. 20% van het voedsel belandt in de kliko omdat het niet mooi is of overtollig is. In de derde wereld zouden ze dankbaar zijn met al die kromkommers en buitenbeentjes. In Nederland zijn we zo verwend dat we alleen voedsel voorgeschoteld krijgen én kopen dat voldoet aan het schoonheidsideaal. Hoe bizar!

Vriendelijkheidsdag

Wat heeft dat nu met vriendelijkheid te maken? Vriendelijkheid heeft te maken met goed doen voor anderen. Maar ook goed doen voor het milieu! Vriendelijkheid voor anderen zorgt ervoor dat je je geluk vergroot. Volgens positiviteitsprofessor in de psychologie, Barbara Fredrickson, stijgt geluk en leef je bewuster als je één dag per week al je vriendelijke daden voor anderen letterlijk bijhoudt. Het zorgt voor een opwaartse spiraal. Want vriendelijkheid zorgt weer voor meer vriendelijkheid.

Pay it forward

Het doet me denken aan de film “Pay it forward” waarin een schoolklas de opdracht krijgt een manier te verzinnen om de wereld te verbeteren. Eén van de leerlingen in de klas bedenkt een plan waarbij iedereen een goede daad moet verrichten voor drie mensen, die dat op hun beurt ieder weer voor drie anderen moeten doen. De film is hartverwarmend. Het is een mooi voorbeeld waar echte “pay-it-forward-bewegingen” uit zijn ontstaan. Zo krijg je een sneeuwbaleffect van goede daden en blije mensen. En een gunst kan klein of groot zijn. Groot als je het leven van een ander redt, op korte of lange termijn. Klein als je het leven van een ander net even wat makkelijker maakt door bijvoorbeeld de zware boodschappen in de auto te tillen.

Mijn vriendelijke voornemens?

Wat betekent dit voor mij? Hoe kan ik dichtbij iets goeds doen voor anderen? Hoe klein het ook is?

Sinds begin dit jaar ben ik ambassadeur/vrijwillig trainer voor Huis voor de Zorg. Daar besteed ik vrijwillig mijn tijd aan het geven van trainingen over positieve gezondheid. Het doel is anders naar gezondheid te kijken.

Daarnaast ben ik dol op de buitenbeentjes van de Albert Heijn. Paprika’s vliegen erdoor heen bij ons. Maar ik zou wel wat minder voedsel kunnen verspillen door gewoon minder in te kopen en minder grote porties te bereiden. Dat is dus ook een punt aandacht. Want 45 kilo voedsel per persoon per jaar rechtstreeks de vuilnisbak in, is ronduit zonde.

En omdat ik veel wandel en regelmatig zwerfvuil opraap en in de prullenbak gooi, bedacht ik me dat ik wellicht één dag in de week aan “plogging” kan doen. Dat is hardlopen met een vuilniszak mee. Maar dat kan natuurlijk ook wandelend. Niet alleen goed voor de variatie in beweging maar zo doe ik ook iets goeds voor het milieu. Bovendien word ik er gelukkiger van.

Gelukkig zie ik veel mensen om me heen die bewust of onbewust “goede daden” verrichten. Tel ze, wees bewust van het effect en geniet ervan. Zo maken we samen de wereld een nog stukje gelukkiger!

Doe je mee?

N-Mrii

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!