Vrijdag bloedmaan! Hoeveel invloed heeft volle maan op jou?

Een kleine twee jaar geleden publiceerde ik een artikel over de bloedmaan van ‘maan’dag 14 november 2016. Morgen is er weer een bloedmaan. Deze keer een heldere en waarschijnlijk hele rode maan. Daarom publiceer ik het artikel nog een keer in bewerkte vorm.

Wat is een bloedmaan?

Bloedmaan is een natuurkundig verschijnsel als gevolg van een volledige maansverduistering. Een maansverduistering ontstaat als de aarde tussen de zon en de maan schuift. Tijdens bloedmaan wordt de maan verduisterd door de aarde en kleurt ze bloedrood. Dat komt doordat het licht van de zon om de aarde heen moet. Omdat alleen rood licht door de aardatmosfeer kan, krijgt de maan een rode kleur. Het verschijnsel is vanaf elke plek op de aarde te bewonderen.

De bloedmaan van 14 november 2016

Volgens de media was de volle maan van 14 november 2016 niet alleen de grootste en helderste supermaan van het jaar, maar ook de grootste van de eeuw. De supermaan was 14% groter dan normaal en 30% helderder. Het was 70 jaar geleden (in 1948 om precies te zijn) dat we zo’n maan zo dichtbij hebben gehad en het duurt tot november 2034 voordat hij weer zo dicht bij de aarde komt. Het bijzondere van die bloedmaan was dat de maan zo dicht bij de aarde stond.

De bloedmaan van 27 juli 2018

Vrijdag is er weer een bloedmaan te bewonderen. Volgens de media is ook dit de bloedmaan van de eeuw! šŸ˜‰ Wat maakt deze maan dan zo bijzonder? Dat is de duur van de verduistering. Deze bloedmaan is zo uitzonderlijk omdat de totale verduistering 6 uur en 22 minuten duurt. En dat is de langste maansverduistering van de 21e eeuw.

En de omstandigheden zijn gunstig. Rond kwart over zeven begint de verduistering. Voor ons nog niet zichtbaar omdat de maan dan nog niet boven de horizon is verschenen. De maan wordt voor ons pas zichtbaar rond half tien. En rond tien voor half elf bereikt de verduistering het hoogtepunt. Als het mooi weer blijft, zal dit natuurverschijnsel voor iedereen te bewonderen zijn. Pak je verrekijker! Dan kun je het maanlandschap nog beter zien.

Volgende ‘bloedmanen’

De volgende bloedmaan is op 21 januari 2019 en daarna verschijnt ze pas weer in september 2025.

De invloed van de volle maan

Je hoort zoveel verhalen. Zo worden meer misdaden gepleegd met volle maan. Gebeuren er meer ongelukken. Zijn mensen gestrester. Ook zouden er meer baby’s worden geboren bij volle maan. Er zijn zelfs hoogopgeleide artsen die dit geloven. Mensen zeggen dat de maan invloed heeft op de getijdewisselingen (eb en vloed) op aarde. Daarom is het logisch dat volle maan ook ons lichaam en onze stemming beĆÆnvloed. Want ons lichaam bestaat voor 80% uit water. Natuurlijk zijn ook de (weer)wolven actief bij volle maan. Ik zal morgen eens op Sky letten, onze Indian dog die wolven-dna in zich heeft (zie foto). šŸ˜‰

Feiten of fabels?
Als je in de ‘onderzoeken’ over volle maan duikt, zijn er twee kampen. Het ene kamp bevat de ‘wetenschappers’, die alleen met bewijzen te overtuigen zijn. En het andere kamp de ‘maanhangers’, die er heilig van overtuigd zijn dat de maan invloed heeft, omdat ze dat geloven.

De wetenschappers
Als je de wetenschappers mag ‘geloven’, zijn het allemaal fabels. De maan heeft geen significante invloed op de mens, op gebeurtenissen, op ons humeur en op onze slaap. De wetenschappers geven aan dat de media, maar ook allerlei tradities en misvattingen, deze mythes in stand houden.

Een voorbeeld van een misvatting is de invloed van de maan op het water van de aarde. Volgens een astronoom oefent een mug meer zwaartekracht uit op je arm, dan de maan op het water in je lichaam. Hoe wetenschappelijk moet ik dat nu weer zien?

De maanaanhangers
De aanhangers van de maan bouwen hun geloof op eeuwenoude tradities. Oude volkeren leefden bij de stand van de sterren en offerden bij volle maan. Ook dieren kunnen beter jagen tijdens volle maan (omdat er beter zicht is?). Hoog sensitieve personen zijn nog gevoeliger bij volle maan. Volgens de maanaanhangers is de energie van de maan extra actief tijdens volle maan en voel je je krachtiger en sterker. Ook kun je helderder nadenken en ervaar je een sterkere drang om dingen te creƫren.

Uiteraard heeft volle maan ook nadelen volgens de maanaanhangers. Hoog gevoelige personen kunnen moeilijk in slaap komen, dromen intenser of gaan slaapwandelen. Ook zijn ze prikkelbaarder.

Het is maar wat je gelooft
Ik denk dat beide kampen wel een punt hebben. Immers, de kracht van de volle maan is kennelijk niet bewezen volgens de huidige maatstaven van de wetenschap. Maar als je bedenkt dat placebo (wel wetenschappelijk bewezen) een krachtig werkend ‘middel’ betreft, kan het ‘geloof’ in iets ook van invloed zijn. Dus waarom zou de maan geen invloed kunnen hebben op mensen die hierin geloven?

Wat is het effect van volle maan op mij? 
Feit is dat ik slechter slaap bij volle maan. En dat ik ook regelmatig een pokke humeur heb (al dan niet een gevolg van het slechte slapen). Het valt me op dat ik dan niet de enige ben die slechter slaapt. Ik hoor meer mensen klagen over hun belabberde nachtrust bij volle maan. Of dat nu komt doordat het maanlicht veel feller is in de slaapkamer of dat de maan meer energie uitstraalt, boeit mij eigenlijk niet zo. Ik wil gewoon lekker slapen…

Maar ervaar ik meer stress tijdens volle maan? Nee, zeker niet. Ik ben juist enorm productief bij volle maan. Ondanks dat het buiten 37 graden is en ik hier zonder airco achter mijn laptopje zit, barst ik ook nu van de ideeƫn en heb ik veel energie. Dus laat die volle maan maar heel lang duren!

Of zijn dit de placebo-effecten van de volle maan op mij?

Ik wens je een mooie bloedmaan!

N-Mrii

Wil jij het na de vakantie anders gaan doen? Wil jij krachtig opkomen voor jezelf? Zonder de relatie op het spel te zetten? Schrijf je dan nu in voor de training ‘Assertief Communiceren’ op 7 september a.s. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: