Stress; een kloof tussen IST en SOLL
Iedereen heeft wel eens stress, jij toch ook?
Ik ben altijd al gefascineerd geweest in hoe mensen met lastige situaties, problemen en tegenslagen omgaan. Waarschijnlijk omdat ik van anderen wilde leren om met mijn eigen uitdagingen te kunnen dealen.
Stress is iets van alle tijden. En toch heeft het iets paradoxaals;
- hoe welvarender we worden, hoe meer stress we lijken te ervaren.
- hoe sneller en dichterbij de wereld, hoe meer ellende we mee krijgen. En de focus in de media ligt zelden op positieve berichtgeving.
- hoe langer we leven, hoe meer kwalen we doormaken.
En ga zo maar door….
We zijn heel anders gaan leven omdat voedsel, kleding en onderdak vanzelfsprekend zijn. We hebben andere behoeften gekregen waardoor we:
- passiever zijn gaan leven. We worden vermaakt in plaats van dat we onszelf vermaken. We zitten veel vaker ‘binnen’ achter de televisie, computer, mobiel etc. die ons 24/7 bezig houden.
- veel minder bewegen. Sporten, een flinke wandeling in de natuur of met de fiets naar de winkel wordt steeds zeldzamer.
- veel meer en anders eten. Bewerkt voedsel, het liefst in 10 minuten op tafel.
- meer en meer en meer willen hebben… Status en ego komen hier om de hoek kijken. Wat de buurman heeft, doet, zegt… we letten er allemaal op… en we vinden het vervolgens ook al heel snel stom.
En dat is het nieuwe normaal!
Kortom, je zou zeggen dat luxe en welvaart bijdraagt aan geluk en ontspanning. En toch is er zoveel stress….. is dat niet raar?
Wat is het nu precies dat stress oplevert?
Tja, stress heeft alles te maken met verwachtingen. Stress is de kloof tussen hoe de dingen in werkelijkheid zijn en hoe jij wilt dat dingen zouden moeten zijn. In managementtermen het verschil tussen IST en SOLL.
Stress is dus heel simpel op te lossen! Stel je IST bij of verander je SOLL.
In de praktijk werkt dat helaas niet… we worden verblind door onze vertroebelde waarneming en beperkte oordeelsvorming. Want hoe kan ik veranderen als ik echt van mening ben dat ik gelijk heb? En dat mijn waarheid de enige echte waarheid is?
Omgaan met stress ligt dus veel complexer. En toch kun je het leren! Het vereist andere overtuigingen, objectiever naar gebeurtenissen leren kijken. En als dat lukt is de volgende stap dat je er handiger mee omgaat… communicatieve vaardigheden zijn hierbij essentieel.
Een beetje ontspanning, leven vanuit overvloed, blij zijn met de kleine dingen… allemaal dingen die bijdragen aan een klein beetje minder stress!
Wat is jouw grootste stressfactor? Hoe ziet jouw IST en SOLL eruit?
N-Mrii