Hoe afhankelijk ben jij van waardering?
Enthousiast vertelt ze dat het eigenlijk heel goed gaat met haar. Ze is druk bezig met een nieuw project nu ze het vorige heeft opgeleverd. Als ik haar vraag wat er anders is dan het vorige gesprek, moet ze even nadenken. Ze kan precies vertellen wanneer de omslag in haar energieniveau ontstaan is. Anderhalve week geleden heeft ze een goed gesprek gehad met haar manager. Hij heeft de tijd genomen om haar feedback te geven. Daar zaten ook flink wat complimenten voor haar functioneren bij. Ze herkent zich helemaal in zijn terugkoppeling. Ze voelt zich, in tegenstelling tot een paar weken geleden, nu wel enorm gewaardeerd door haar baas. Het gesprek heeft haar een nieuwe boost gegeven.
Hoewel ik blij voor haar ben, vraag ik me hardop af hoe ze hier zou zitten als de feedback niet zo positief was. Weer kijkt ze me nadenkend aan. ‘Ja, dan zou ik me nog steeds shit voelen. Dat heeft meteen effect op mijn motivatie en energielevel’. Omdat ik inmiddels twee gesprekken met haar gevoerd heb, lijkt haar energieniveau mee te bewegen op de waardering die ze van haar omgeving krijgt. Ze is zich continu aan het bewijzen, complimenten zijn voor haar de ‘drivers’ waarop ze functioneert. Dat maakt het in mijn ogen ’tricky’.
Laat duidelijk zijn dat ook ik waardering ontzettend belangrijk vind. Veel managers zijn zich onvoldoende bewust van het effect hiervan. Het uitblijven van een compliment of het continu benadrukken van wat niet goed gaat, zorgt bij veel medewerkers voor motivatie- en energieproblemen. Dat is zo makkelijk op te lossen door oprechte aandacht te geven. Echter, als een medewerker ‘extern gerefereerd’ is, wordt hij afhankelijk van de mening van anderen. Dan is hij niet meer in staat om waardering uit zichzelf te halen en heeft hij anderen nodig om optimaal te kunnen functioneren.
Ik vraag haar wat er zou gebeuren als ze de waardering uit zichzelf zou kunnen halen, als ze anderen niet nodig zou hebben. Die komt binnen. Ze oordeelt meteen fel over zichzelf. ‘Wat stom, hè? Dat ik altijd maar anderen nodig heb om me goed te voelen. Ik zou dat inderdaad uit mezelf moeten kunnen halen. Maar hoe doe ik dat?’. Ze kijkt me verwachtingvol aan. Dit is de vraag om het toverstafje. ‘Hier heb je mij probleem, los jij dat maar even voor mij op!’. Zo werkt dat niet in de praktijk.
De bewustwording van haar ‘afhankelijkheid’ is al de helft van de oplossing. Omdat dit een patroon is, dat vanaf haar jeugd is ingeslepen, is het een flinke kluif om te gaan werken aan andere denk- en gedragspatronen. Ik ondersteun haar in het onderzoek naar aanwezige talenten, kwaliteiten en ‘geloof in eigen kunnen’. Ook haar passie komt in beeld. Daarbij wil ze bouwen aan een stevig innerlijk kompas gebaseerd op eigen waarden die richting kunnen geven in haar werkleven.
We beginnen met een ogenschijnlijk eenvoudige huiswerkopdracht; ‘de drie goede dingen oefening’. Ik vraag haar om elke dag bij te houden wat er goed ging die dag én wat haar bijdrage daaraan was. Die laatste vraag is belangrijk. Want daarmee voorkomt ze dat ze in algemeenheden vervalt zoals ‘Mijn baas vindt me een goede medewerker’. Het gaat dus echt om specifieke gebeurtenissen en de invloed die iemand daarop heeft gehad. Als jouw bijdrage is ‘Dat komt doordat ik de afgelopen week een belangrijke fout uit een programma heb gehaald waardoor de klant geen bedrijfsstilstand opliep’ klinkt dan al heel anders. Daarmee benadruk je de invloed die jij hebt gehad op een situatie. Je hebt dus iets goeds gedaan. Het is een eerste stapje in een confronterende reis naar meer zelfwaardering en vertrouwen.
N-Mrii
Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!
Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.
Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90
Online live incompany trainingen voor teams! Nieuwe trajecten van zes sessies van 1,5 tot 2 uur!
Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’, ‘Flow op je werk!’, ‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.