donderdag, april 25, 2024
Krachtig communicerenWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

Ken jij de krullevaar?

Die vraag stelt een volstrekt onbekende aan de tafel naast ons tijdens de lunchpauze in ’t keldertje’ van het enorme Dominicanenklooster. Oké… We hadden de man al eens zien rondlopen maar hij hoorde bij een andere groep. We snappen de vraag niet. ‘Pardon?’ reageer ik vragend met mijn wenkbrauwen omhoog, terwijl ik van mijn dochter naar hem kijk. Hij stelt de vraag nog eens maar nu iets luider ‘Kennen jullie de krullevaar?’ terwijl de rest van zijn groep stil valt en ons verwachtingsvol aankijkt. Hun blikken stralen die ene vraag uit… ‘Zouden ze het weten?’. ‘Uhhh, nee… die kennen we niet’ antwoordt mijn dochter lachend. Nieuwsgierig vraagt ze ‘Moet dat dan?’. Dan komt de aap (of liever gezegd de mysterieuze krullevaar) uit de mouw.

Het blijkt om een andere ludieke vraag te gaan die rondwaart onder een groep jongeren. ‘Wat zegt de krullevaar?’. Is het ‘Prrr…. tá lie loe’ of ‘Prrr…. ta líé loe’? Echt zo’n super onbelangrijke vraag die voor hilariteit en vrolijkheid zorgt! Ook nu… In hun groep wist de helft niet eens wat een ‘krullevaar’ is. Als je de krullevaar niet kent, hoe kun je dan weten wat hij doet. Ik zit dus meteen met een grijns van oor tot oor aan tafel.

Even een korte toelichting voor degenen die de boeken van Annie M.G. Schmidt niet kennen. De krullevaar is een karakter in het boek ‘Pluk van de Petteflet’. In het verhaal vinden Pluk en zijn vriendjes een ongewoon ei waaruit natuurlijk een bijzondere vogel kruipt. Eentje zonder veren maar met haren en krullen. Hij denkt dat hij de laatste krullevaar op de wereld is en dat hij niet kan vliegen. De directeur van een vogelmuseum wil de zeldzame krullevaar als opgezette vogel opnemen in zijn collectie. Natuurlijk redden Pluk en zijn vriendjes de vogel en leren hem vliegen. Dat is dus de krullevaar, een niet bestaande vreemde vogel. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik het boek nooit heb voorgelezen aan mijn dochter. Want het verhaal klinkt onwijs spannend.

Nu we toch met onzin bezig zijn, gooi ik de vraag in de lunchgroep of ze de uitdrukking ‘Tom Poes verzin een list!’ kennen. De vooral oudere helft van de aanwezige lunchers kent hem. Nu vragen zij waarom ík die vraag stel. Omdat ik deze ‘spreuk’ regelmatig in trainingen gebruik als deelnemers bij tegenslag een probleem op tafel leggen en hiermee aangeven dat ze machteloos zijn. Met de zin ‘Tom Poes verzin een list!’ wil ik ze in beweging brengen. Ze uitlokken om anders naar het probleem te kijken en creatief op zoek te gaan naar oplossingen. Totdat één van de deelnemers van een groep jonge techneuten, allemaal heren, tijdens een training zei ‘Anne-Marie, wat bedoel je toch met ‘Tom Poes verzin een list’? Dat hebben we je eerder horen zeggen maar we snappen het niet…!?’. Toen viel bij mij het kwartje dat ze de stripverhalen van Olie B. Bommel en Tom Poes helemaal niet kenden. Terwijl ik daar suf genoeg wel vanuit ging.

Op dat moment slaakt mijn dochter ineens een verhelderende kreet, die behoorlijk echoot in het kleine keldertje. Alsof er geen kwartje maar een complete portemonnee valt. Alle ogen zijn ineens op haar gericht… Ze begint keihard te lachen… ‘Tja’ zegt ze ‘Natuurlijk weet ik wat de uitdrukking ‘Tom Poes verzin een list’ betekent. Ik ben ermee opgevoed. Maarrrr…. Ik zag altijd een tompouce voor me… als in het gebakje…’. De hele groep barst in lachen uit. Hilarisch… Want ja, als ik het had over ‘Tom Poes’, verstond mijn dochter ’tompouce’. Tot haar opluchting bleek de jongedame, die het geluid van de krullevaar ter discussie stelde, ook een tompouce voor ogen te hebben.

Ook nu weer blijkt dat communicatie generatiegebonden is. En hoe makkelijk je geneigd bent om erin mee te gaan terwijl wat gezegd wordt totaal niet logisch is voor je. We snappen vaak de betekenis wel maar kennen de achtergrond niet. Dit zorgt, ook op het werk, regelmatig voor miscommunicatie. Als we elkaar niet goed begrijpen, kan dat leiden tot onbegrip. En dat kan weer voor spanningen en gedoe zorgen. Mijn leerpunt? Stel eens wat vaker een vraag! Ga er niet vanuit dat anderen je snappen… En vraag door als iets niet logisch klinkt of je het niet snapt.

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)


Online live incompany trainingen voor teams! Korte trajecten van zes wekelijkse sessies van 2 uur!

  • Timemanagement training ‘Jongleren met taken en tijd!’
  • Communicatie training ‘Effectief communiceren op het werk!’
  • Stressmanagement training ‘Flow op je werk!
  • Training positieve psychologie ‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ 

Kijk op N-Mrii’s Online Academy voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!