6 tips om de starter stressvrij op weg te helpen

Heb je net een nieuwe medewerker aangenomen die in de ontwikkelingsfase van zijn loopbaan zit? Of mag jij deze nieuwe collega begeleiden in zijn werk? Stel jezelf dan de vraag hoe je dat het beste kunt doen. Ga je puur taakgericht aan de slag? Of kijk je breder?

Het is belangrijk om een nieuwe collega in de beginfase van zijn carrière goede begeleiding te bieden. Niet alleen inhoudelijk en functiegericht. Je wilt ook dat de nieuweling zich welkom en veilig voelt en zich voor langere termijn verbindt met de organisatie. Investeren in medewerkers, ook starters, zorgen voor een positieve dynamiek in het hele bedrijf.

Hieronder geef ik zes tips om de starter een goede en stressvrije begeleiding te bieden. Lees ook de 10 tips in mijn vorige blog over hoe de starter meer plezier kan halen uit de ontwikkelingsfase van zijn loopbaan. In die blog staan ook de belangrijkste kenmerken van deze ambitieuze werknemer genoemd én wat hij nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Zes tips om duurzaam te investeren in een nieuwe medewerker in de ontwikkelingsfase van zijn loopbaan

Tip 1 -Maak heldere afspraken

Starters zijn vaak ongeduldig, willen altijd meer en het liefst nu meteen. Maak heldere afspraken en bespreek je verwachtingen. Geef de nieuwe collega duidelijke handvatten. Wat verwacht de organisatie precies van de medewerker? Welke vaktechnische competenties moet deze collega ontwikkelen? Welke andere competenties zijn nodig? Wanneer is de persoon ‘vakvolwassen’? Wat is de volgende stap binnen de organisatie? En wanneer kunnen op zijn vroegst vervolgstappen gezet worden? Leg concrete afspraken vast en bespreek de voortgang regelmatig.

Tip 2 – Bied uitdaging

Geef de nieuwe collega eigen verantwoordelijkheden. Stuur op resultaten, niet op processen. Stel een duidelijk doel (het wat) en laat ze vervolgens zelf ontdekken wat de handigste manier is om het doel te bereiken (het hoe). Wellicht komen er nieuwe ideeën naar boven waar iedereen profijt van heeft.

Tip 3 – Verleen ondersteuning en begeleiding

De druk is vaak hoog binnen organisaties. Tijd om in te werken ontbreekt vaak. Hoe vaak gebeurt het niet dat een starter een dagje meekijkt bij een collega en vervolgens zelf aan zijn lot wordt overgelaten? Of dat hij tot eenvoudige klusjes is veroordeeld waar niemand zin in heeft? Wijs een persoonlijke mentor aan die verantwoordelijk is voor de inhoudelijke begeleiding en waarbij de medewerker met een gerust hart al zijn vragen kwijt kan.

Bedenk daarbij een gedegen en afwisselend inwerkprogramma dat een langere periode beslaat. Stel een draaiboek op waarbij de nieuwe collega niet alleen meekijkt met collega’s en saaie klusjes mag afwerken. Maar zorg voor een uitdagende opbouw van de inwerkfase en creëer een variëteit aan kennis en vaardigheden die meteen in de praktijk gebracht kunnen worden.

Tip 4 – Neem tijd voor ontwikkeling van soft skills

Soft skills zijn sociale vaardigheden die in elke functie nodig zijn. Communicatie en samenwerking lijken vanzelfsprekend maar leveren veel stress op in een organisatie. Er wordt in de hoofden van werkende mensen veel ingevuld en aangenomen maar te weinig uitgesproken en nog minder vaak aangesproken. Leer hoe jonge medewerkers overtuigend én constructief voor zichzelf kunnen opkomen, juist bij weerstand van collega’s.

Tip 5 – Neem de nieuweling serieus

De starter heeft vaak een frisse blik en komt met andere verwachtingen binnen. Het is interessant om daar samen na de eerste 100 dagen op terug te blikken. Vraag naar de ervaringen over die periode. Wat vond de nieuwe collega gaaf? Waar liep hij tegen aan? Wat zou hij veranderen als hij de baas zou zijn? Luister oordeelloos en doe iets met de ervaringen. Ga niet in discussie maar toon oprechte interesse voor de visie van deze starter. Door de nieuwe collega serieus te nemen, laat je blijken dat je zijn mening belangrijk vindt en stimuleer je hem kritisch te blijven.

Laat een starter in ieder geval nooit vallen! Fouten maken en onhandig reageren horen bij het leerproces. Moedig ze aan om op een positieve manier te reflecteren op hun onbedreven gedrag. Probeer te begrijpen waarom ze het zo doen. Ze hebben nog veel blinde vlekken en daarin kun jij ze op een veilige wijze spiegelen. Een afwijzende of negatieve benadering zorgt ervoor dat ze gaan vermijden en stress ontwikkelen. Dat gaat op termijn ten koste van de productiviteit, creativiteit en bevlogenheid. 

Tip 6 – Doe aan talentontwikkeling

Iedereen heeft bepaalde talenten. Vaardigheden die totaal geen moeite kosten. Vaak zijn ze zo vanzelfsprekend dat een starter zich niet realiseert dat hij een talent bezit. Ga samen met de nieuwe collega op zoek naar zijn talenten. Waar is hij goed in? Wat levert dat op? Hoe kan de nieuwe medewerker zijn talenten vaker inzetten voor de organisatie? Waar verliest hij energie? Een starter die zijn talenten mag ontwikkelen, zal meer ruimte, bevlogenheid en motivatie ervaren. En dus minder stress op het werk!

Stress is een signaal dat vraagt om aanpassing. Het geeft energie, zorgt dat je doelen bereikt én dat je keuzes maakt. Structureel te veel stress is niet goed voor je. Iedereen ervaart stress maar niet iedereen gaat er handig mee om. Stress verschilt ook per loopbaanfase. In deze serie belicht ik elke week een groep werknemers in een loopbaanfase. Ik geef de werknemer, de werkgever en de omgeving tips om handiger met die stress om te gaan. Benieuwd naar stress in jouw loopbaanfase? Schrijf je dan in voor deze blog-serie.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier?

Kijk dan op mijn site minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: