zaterdag, november 23, 2024
Werk en loopbaanWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

De balans tussen werk en privé (aflevering 5)

Vermoeid en chagrijnig stopt Alex de sleutel in het slot en stapt naar binnen. Hoewel het licht brandt, is het stil in huis. Zijn vriendin heeft een briefje op tafel gelegd ‘Ben sporten. X‘. Hij warmt zijn eten op in de magnetron maar krijgt geen hap binnen. Alex voelt zich zo lamlendig dat hij besluit bij zijn ouders langs te gaan.

Zijn moeder ziet meteen dat haar jongvolwassen zoon met iets worstelt. Doortastend als ze is, geeft ze hem een hete kop koffie en gaat gezellig bij hem aan de keukentafel zitten. Ze kijkt hem aan maar zwijgt liefdevol. Ze weet dat als hij het kwijt wil, hij het wel zal vertellen. Alex aarzelt even maar begint een onsamenhangend verhaal over de ellende op zijn werk. Zijn baas heeft hem laten vallen en zijn collega’s zagen publiekelijk aan zijn poten. Terwijl hij alleen maar zijn best doet…

Zijn moeder knikt begrijpend en stelt hem de vraag ‘Wat raakt je nu het meest?’, ‘Welke emotie voert de boventoon?’. Alex kijkt haar aan en moet even denken. Hij dacht dat hij ontzettend boos was, maar dat is het niet. Hij is vooral heel erg teleurgesteld. Verdrietig zelfs… En wat hem het meest raakt is dat hij zich buitengesloten voelt. Hij voelt zich niet gewaardeerd en dat doet pijn. Het lucht hem op om dit openlijk uit te spreken… De spanning ebt langzaam weg uit zijn lichaam. Zijn moeder vraagt hem vervolgens ‘Wat zou je het liefste doen?’. Alex kijkt haar indringend aan en zegt direct ‘Een andere baan zoeken waar ze me wel waarderen!’. ‘Is dat de oplossing?’ kaatst zijn moeder terug. ‘Is dat niet een vorm van vluchten?’. ‘Wat ik je gun…’ vervolgt ze ‘is dat je leert omgaan met die lastige situaties op je werk… Dit is nog maar het begin van je carrière! En ik gun je wat meer balans in je leven! Als je alleen maar leeft om te werken, heeft tegenslag in je werk erg veel impact. Hoe zou je meer balans kunnen krijgen?’. Een half uur later stapt Alex opgeruimd in zijn auto. Hij heeft veel om over na te denken.

Het enthousiasme en ongeduld van werknemers, in de start van hun loopbaan, kan snel de kop in gedrukt worden door ‘gedoe’ op het werk. De eerste neiging bij veel mensen met problemen in de zakelijke samenwerking is vechten of vluchten. De één wordt pissig en gaat mondeling de discussie aan. Met het risico dat het niet meer over de inhoud gaat maar om de persoon. Niet handig en het verstoord de arbeidsverhoudingen. De ander gaat situaties vermijden en past zich aan de buitenwereld aan maar kropt het van binnen op. Ook niet slim want onwillig schikken kost ook veel energie. Beide strategieën leveren stress op.

Daarnaast speelt werk soms zo’n prominente rol in het leven van de starter, dat andere domeinen in zijn leven om op terug te vallen ontbreken. Sommige mensen ‘worden’ hun werk. Bij tegenslag valt hun hele leven in duigen. Op één pilaar kun je geen stevig huis bouwen! Daarom is het belangrijk dat je meerdere ‘steunpilaren’ in je leven creëert. Naast werk, heb je een veilige en stabiele thuisbasis nodig. Daarnaast kun je steunpilaren bouwen als familie, vrienden, sport, muziek, hobby’s en verenigingen waarin je actief kunt zijn. Zorg daarbij ook voor een ‘social support systeem’. Mensen bij wie je terecht kunt als je dat nodig hebt. En die bij jou terecht kunnen als zij een steunpilaar nodig hebben. De ene persoon steunt je als je het emotioneel even zwaar hebt, met anderen kun je lachen en uit je dak gaan en weer een ander geeft je advies als je een probleem hebt.

Een paar maanden later heeft Alex zijn werk en privé anders ingericht. Hij is weer gaan sporten en gaat ook regelmatig stappen met de oude vriendengroep. Hij heeft nu activiteiten op verschillende levensgebieden waar hij energie en plezier uit haalt. Ook op het werk heeft hij de zaken weer op orde. Hij heeft lang nagedacht over het gesprek met zijn moeder en is, tegen zijn natuur in, naar zijn baas gestapt. Hij heeft zijn gevoelens én zijn behoeftes kunnen verwoorden. Dat heeft geleid tot begrip en feedback van zijn baas. Alex snapt nu ook wat zijn aandeel was in de situatie. Hij spart nu regelmatig met zijn baas en weet al beter met de dynamiek in het bedrijf om te gaan. Stiekem is hij dankbaar voor hetgeen gebeurde. Hierdoor heeft hij in korte tijd veel geleerd over samenwerking en invloed uitoefenen. En zijn invloed op het geheel.

Stress is een signaal dat vraagt om aanpassing. Het geeft energie, zorgt dat je doelen bereikt én dat je keuzes maakt. Structureel te veel stress is niet goed voor je. Iedereen ervaart stress maar niet iedereen gaat er handig mee om. Stress verschilt ook per loopbaanfase. In deze serie belicht ik elke week een groep werknemers in een loopbaanfase. Ik geef de werknemer, de werkgever en de omgeving tips om handiger met die stress om te gaan. Benieuwd naar stress in jouw loopbaanfase? Schrijf je dan in voor deze blog-serie.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier?

Kijk dan op mijn site minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!