woensdag, december 11, 2024
Doelgericht aan de slagVertragen en mindfulnessVitaal en gezond levenWerkdruk en stress

Het klooster in!

Het is een spontane actie in het kader van ‘Doe eens gek!’. Ik vind het gaaf om mezelf uit te dagen en nieuwe dingen te ondernemen. In een impuls schrijf ik mijn dochter en mezelf in. Eerlijk gezegd weten we beiden niet wat we kunnen verwachten. Spannend! Met ons koffertje melden we ons in het oude Dominicanenklooster. Nadat we enthousiast welkom zijn geheten, installeren we ons in een kleine sobere ’tweepersoonskamer’ in het grote kloostergebouw.

Een half uur later verzamelen we ons voor de start van de tekenretraite in de ‘herberg’. Ook gelegen in de schitterende kloostertuin waar we de rest van de groep ontmoeten. Na een korte kennismaking krijgen we onze eerste opdracht. De starttekening. Kies een bloem en zet hem met potlood op A3-papier. Op de tafel voorin de ruimte staan tientallen verschillende bloemen en planten in alle soorten, maten en kleuren in vaasjes. Keuze genoeg.

Een beetje onwennig kies ik een lange tak met fragiele kelkachtige lilakleurige bloemen. Ik schets de tak, knoppen en bloemen razendsnel aan de linkerzijde van het blad, dat ik in de breedte voor me heb gelegd. Ik gebruik één derde van het papier en de rest is leeg. De bovenzijde van de tak met de bloemen past eigenlijk niet meer op het vel. Die kort ik dus maar af. Op de een af andere manier komt mijn zuinige kant tot uitdrukking. Ik wil altijd zoveel mogelijk van het papier benutten en laat daarom ruimte over voor andere schetsen. Terwijl ik onwennig en met een schuin oog vergelijk met de anderen zie ik dat zij wel de ruimte hebben genomen en hun bloem veel beter gepositioneerd hebben. Mmmmhhh… Toch ben ik tevreden met mijn snelle schets! Ik kan toch best aardig tekenen, denk ik nog op dat moment.

We oefenen na de lunch en diner met het uit de losse pols lijnen trekken en cirkels tekenen, ook leren we kijken. Die oefeningen geven me inzicht in het effect van vertragen, verkleinen, vergroten en de contouren van een object. Vervolgens gaan we aan de slag met aanhechtingen. De details doen ertoe bij tekenen! Eindeloos maak ik snelle schetsen. Ook gaan we aan de slag met schaduwen. De cilinders en kegels lukken aardig. De bol mislukt echter faliekant. Zonder voorbeeld kan ik me echt geen voorstelling van schaduw maken. Ik begin me een beetje te irriteren.

De tweede dag beginnen we met een andere bloem. Iedereen heeft een plekje in de kloostertuin gevonden en zit in alle rust te tekenen. Ook wij zitten in stilte aan een picknicktafel. Een warm zonnetje maakt het geheel compleet. Ik maak weer een lading schetsen maar de onrust over het resultaat blijft. Eveline, de tekendocente, geeft lachend aan dat ik aardige schetsen maak. Ze daagt me op een vriendelijke manier uit om écht te leren tekenen. ’s Middags pluk ik een witte anemoon, zet deze voor me in een vaasje en begin de tekening op de zetten. Megagroot. Wél in het midden. De bloem wordt zo groot dat ik al snel het overzicht kwijt raak en veel te lang bezig ben met de schaduwen. Het demotiveert en ik raak nog gefrustreerder. Dit is dus de ‘bewust onbekwame fase’ in mijn tekenproces. De docente ‘confronteert’ me met mijn resultaatgerichtheid en vraagt waarom ik zo groot en snel wil werken. ‘Hiermee maak je het jezelf enorm moeilijk. Maak het klein! Focus op de details!’ adviseert ze me. Voor mijn gevoel verpruts ik die dag met half afgemaakte schetsen waarbij ik probeer te vertragen maar niet weet hoe. Aaah… Dus dat ervaren mijn coachees die zo graag geluk willen ervaren en ik ze adviseer te vertragen! Ze hebben geen idee hoe ze moeten vertragen…

De volgende morgen experimenteren we met één kleur. Ik kies rood. Ik begin voor mijn doen piepklein en zet al snel iets op papier. Wat een nieuwe ervaring is dit. Ik strijk het potlood met rustige streken traag en licht over het papier. Ik bouw de tekening geleidelijk op van licht naar donker in plaats van andersom. Er zit veel meer gevoel in. De anticlimax van de vorige dag begint zich te vertalen in een leerproces. Ook gaan we met verkortingen aan de slag. Ofwel diepte. We moeten een tak tekenen die we in de lengte voor ons hebben gelegd, zodat hij veel korter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Koekoek, dat is lastig! Ik begin het effect van schaduw beter te snappen en krijg er steeds meer lol in.

De laatste dag werken we de hele morgen aan één bloem, de laatste tekening. Ik geniet van het mooie weer op ‘ons’ plekje in de gemoedelijke kloostertuin. Helemaal tot rust gekomen ga ik lekker zweverig op in het hier-en-nu. Toch ben ik niet helemaal tevreden met de opzet van de grote lelie op mijn papier. Iets van mijn resultaatgerichtheid steekt de kop weer op. Hoewel de gum verboden is gedurende deze tekenretraite, zie ik onze dochter driftig gummen in haar opzet. Ik kijk om me heen om te zien of de docent in de buurt is, pak snel de gum en wijzig stiekem een te rechte lijn van het linker bloemblad. Ik besluit om door te zetten. Ik begin met langzame meditatieve streken van het potlood en werk rustig van licht naar donker. Als ik mijn werk aan het einde van de ochtend van een afstandje bekijk, ben ik blij dat ik doorgegaan ben. Nog iets wat belangrijk is. Geef niet te snel op!

Doorzetten, geduld, ruimte innemen en detail zijn inmiddels mijn teken-toverwoorden. De laatste middag pak ik de lila leliebloementak die ik de eerste ochtend schetsmatig op papier heb gezet. Ik teken hem ‘snel’ nog een keer zodat ik mijn vorderingen kan zien. Het verschil mag er zijn!

Deze tekenretraite, een vierdaagse programma ‘Natuurtekenen en de Kunst van het zien’ was voor ons een zeldzaam mooie moeder-dochter-ervaring. Niet alleen confronterend en leerzaam. Ook gezellig, leuk en rustgevend. Dat alles dankzij de trainer Eveline de Kock en het Dominicanenklooster! Het smaakt naar meer…

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90 | Site: www.minderstressophetwerk.nl

Online live incompany trainingen voor teams! Nieuwe trajecten van zes sessies van 1,5 tot 2 uur!

Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’‘Flow op je werk!’‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.

Kijk op N-Mrii Online Academy voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!