vrijdag, april 26, 2024
---N-Mrii's Avonturen---Vitaal en gezond leven

Overgewicht door te weinig slaap…

Mijn hersenen registeren ergens geluid… Wauwauwau… Woooowooowooo… Ieeeeeeeehhhh…. WAUWAUWAU!!!…. Pffff, ik draai me geirriteerd om. Ik ben nog niet klaar om wakker te worden. Veel te vroeg om op te staan. Mijn lichaam is nog te moe. Ben nog niet klaar voor de dag. Het gezellige gewauwel van Sky, onze Indian dog, houdt aan en krijgt een wat dwingender karakter. Als afstammelinge van de wolf kan ze niet blaffen maar des te beter huilen. Alsof de volle maan de hemel verlicht, huilt ze ons op klaarlichte morgen wakker. Ik leg mijn hoofd onder mijn kussen maar weet dat er geen ontkomen aan is. Mijn ogen moeten open en mijn lichaam uit bed. Zucht… Herken je dat, dat je je ogen probeert te openen maar dat je oogleden met geen mogelijkheid van elkaar te krijgen zijn? (Overigens maakt het voor mij niet veel uit of ze open of dicht zijn. Ik zie toch geen steek zonder mijn dierbare lenzen.) Terwijl ik overeind kom, neem ik me zoals elke morgen stellig voor om iets aan mijn slaappatroon te doen. Ik krijg stelselmatig te weinig slaap en dat lijkt effect te hebben op mijn gezondheid. In ieder geval op mijn humeur.

Eén derde van ons leven slapen we

Slapen doe je om te herstellen en om nieuwe energie op te doen. Ongeveer één derde van ons leven brengen we slapend door. En je lichaam doet van alles in de nachtelijke uren. Zonder slaap word je moe, prikkelbaar en gestrest. En stress kan weer zorgen dat je slechter slaapt. Een vicieuze cirkel dus.

Eten en slapen

Ook eten heeft invloed op je slaappatroon. Er zijn onderzoeken die de invloed van slaaptekort op overgewicht hebben aangetoond. Wat en wanneer je eet, kan je slaap danig verstoren. Cafeïne, scherpe voeding, grote hoeveelheden eten voor het naar bed gaan, kunnen ervoor zorgen dat je slaappatroon verstoord wordt. Of teveel eten zoals gisteravond doet mijn nachtrust ook geen goed. Gisteravond moesten de aardbeien op en besloot ik, tegen beter (w)eten in (want geen honger), een bak vla te pakken aangevuld met aardbeien. Vannacht had ik gewoon last van een te volle maag tijdens mijn nachtelijke plaspauze. Dat voelde niet lekker. Met mijn slaperige kop vroeg ik mezelf af waarom ik eet omdat dingen op moeten. En waarom zo laat?

Te veel, te laat en verkeerd eten kunnen de nachtrust dus verstoren. Maar door slechte nachtrust ben je de dag erna minder uitgerust, sneller moe en geïrriteerd waardoor je volgens onderzoekers grotere en calorierijkere porties gaat eten. En daardoor kom je in gewicht aan. Ook dit duidt op een vicieuze cirkel.

Spijsverteringscyclus

De spijsvertering doorloopt drie cycli:

  1. De opnamecyclus (tussen 12.00 – 20.00 uur) – eten en verteren van het voedsel
  2. De assimilatiecyclus (tussen 20.00 – 4.00 uur) – absorberen van voedsel en gebruiken in het lichaam
  3. De eliminatiecyclus (tussen 4.00 – 12.00 uur) – afvoeren van lichaamsafval en restanten

’s Nachts is je lichaam dus volop bezig met het spijsverteringsproces. Te kort slapen verstoort dat proces. Zou langer slapen ervoor kunnen zorgen dat je lichaam meer tijd krijgt om voedsel te absorberen en af te voeren? En dat je dus door langer te slapen, afvalt? Ergens heb ik dat gehoord maar ik moet dat eens uitproberen. 😉

Niet wetenschappelijke conclusie

Mijn volstrekt niet wetenschappelijke conclusie is dat ik te weinig uren slaap. Daardoor meer ga eten en gewicht toevoeg aan mijn lichaam. Daardoor raak ik gestrest, waardoor ik weer slechter slaap.

En doordat ik tekort slaap, krijgt mijn spijsverteringsproces te weinig tijd om te absorberen en af te voeren. Hetgeen weer leidt tot meer kilootjes en spanningen in mijn koppie. Tja, zo kan ik nog wel even doorredeneren. De oplossing is heel simpel: slaap langer!

Om meer slaapuren te maken, moet ik ’s avonds eerder mijn nest in. Want Sky gunt het me ’s morgens niet om langer te slapen. Goed voor mijn gewicht en voor mijn humeur. Maar ’s avonds ben ik niet moe. Zucht… Ik hoor je denken, ‘Keep on dreaming!’.

Welterusten!

N-Mrii

Al een kijkje genomen op mijn vernieuwde website minderstressophetwerk.nl? De planning voor het najaar is bekend!

Schrijf je nu in! Er is nog plaats bij de training ‘Assertief Communiceren’ op 7 september a.s. En op 27 oktober start de 7 weken durende training ACT – The Intensive. Nieuwsgierig wat ACT voor jou kan doen? 

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

2 gedachten over “Overgewicht door te weinig slaap…

  • Bedankt voor de tip. Nu snap ik ook mijn overtollige kilo’s.

    Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!