Overbelast of onderhersteld? (3)

De kwaliteit van slaap blijkt een puzzel te zijn voor Els. Ze is zich niet bewust van haar slaapkwaliteit en vermoedt dat ze een slaaptekort heeft. Slaaphygiëne is één van de belangrijkste dingen in het vergroten van haar herstelvermogen.

Ik vertel Els dat ik zelf een slechte slaper ben. Ik snapte nooit waaraan dat lag, totdat ik een Fitbit kocht. Door mijn slaappatroon over een langere periode te analyseren, kwam ik erachter dat ik te weinig ‘diepe slaap’ kreeg. Tijdens het eerste deel van de nacht herstel je namelijk gedurende de diepe slaapfasen. Terwijl de remslaap in het tweede deel van de nacht zorgt voor de geestelijke verwerking van wat je overdag meemaakt. Dan droom je. Ik leg Els uit dat ik ook nauwelijks droomde, waardoor ik mijn dagen minder goed verwerkte. Door te experimenteren met eten, drinken, slaaptijden en activiteiten voor het slapen gaan, heb ik mijn slaappatroon redelijk onder controle. Dat betekent dat de kwaliteit van mijn slaap vooruit is gegaan en ik dat meteen merk in mijn energie en herstelvermogen.

Ik stel voor het slaappatroon van Els te analyseren en vraag haar hoe lang ze slaapt. Ze denkt dat ze zo’n 6 tot 7 uur slaapt. Ze berekent dat van het moment van naar bed gaan tot aan het moment dat de wekker gaat. Maar Els blijkt geen regelmatige bedtijden te hebben. De ene dag komt ze laat thuis van een vergadering van de paardenclub van haar dochter. De andere avond neemt ze zich voor op tijd naar bed te gaan, maar valt ze in een onrustige slaap op de bank. De wekker gaat altijd vroeg. Om zes uur. In het weekend een uurtje later vanwege de paardrijles van haar dochter. We spreken af dat ze gaat kijken of een regelmatig slaappatroon kan bijdragen aan een goede nachtrust. Daarbij blijkt Els vaak wakker te liggen. Dan gaat ze Netflixen op de Ipad in bed. Dat activeert de hersenen juist en zorgt voor een nieuw maar verkeerd nachtpatroon. Niet zo handig.

We onderzoeken wat ze doet voordat ze naar bed gaat. Ik adviseer haar na acht uur niet meer te sporten, geen mails te checken en geen schermen te gebruiken. Het is belangrijk dat ze ontspannen naar bed gaat zodat ze snel in slaapt valt. Vervolgens analyseren we haar eetpatroon voor het slapen gaan. Chocolade en koekjes doen het goed ’s avonds. Zeker na een drukke dag. Ze gaat regelmatig met een volle buik naar bed. Ik stel voor om te kijken wat het effect is als ze twee of drie uur voor het naar bed gaan, niets meer eet. Els besluit de komende weken te gaan experimenteren. Ze snapt dat herstel en ontspanning, bij het inspannende leven dat zij leidt, cruciaal zijn om haar batterij opgeladen te houden. Ze wil er alles aan ‘doen’ om haar draagkracht te vergroten.

Een maand later stapt Els opgewekt binnen. Ze oogt een stuk energieker. Ze is actief aan de slag gegaan met een paar kleine maar drastische aanpassingen in haar leven. De grip op haar taken, de ontspanningsoefeningen, het wandelen én haar sterk verbeterde slaapkwaliteit, hebben wonderen verricht.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier? Kijk dan op minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: